(Türkçesi için sayfanın en aşağısına inebilirsin)
For food lovers, Lisbon has been always considered to be a heaven with its top quality & fresh sea food, good cheese and tasty wines. In the recent years with the new openings and new generation of entrepreneurial chefs, dining in Lisbon has got even better.
It’s no secret that we (me & Uzcan) travel mostly for food, and our trip to Lisbon was no different. I listed our top 5 Lisbon restaurants here, don’t end your trip before trying at least 2 of these:
TAPISCO
Created by Chef Henrique Sá Pessoa, Tapisco is a restaurant celebrating both Portuguese and Spanish cuisines. Some dishes represent Catalan heritage and infused with Portuguese.
You also can’t miss cocktail menu! Besides “Old Fashioned” and “Principe”, try varieties of vermut that go very well with tapas on the menu.
Crowd in Tapisco is very friendly and welcoming, expect long dinner tables with laughter.
BAIRRO DO AVILLEZ
Another brilliant chef restaurant. José Avillez is an entrepreneurial chef; he has different restaurants/bars/cafes scattered around the city.
Within Bairro do Avillez, there are 5 different restaurants: Merceria, Taberna, Pateo, Beco and Cantina Peruana. Merceria is a gourmet deli with good cheese and wine. Taberna offers surprising shared food around the table. Pateo has deliciously fresh sea food. Beco is one-of-a-kind experience; fine dining meets theatre and shows. You should book in advance. And Cantina Peruana is dedicated to Peruvian cuisine.
We tried Pateo; giant red shrimp and squidink paella on the menu quickly became our favorite.
A TABERNA DA RUA DAS FLORES
Typical Portuguese food with simple twists. There are 6-8 items on the menu, and they change every day. Even daily menu changes from launch to dinner. House wine is a must try. Don’t forget to bring cash, they don’t accept credit cards.
SEA MEA
Sea Mea in Bairro Alto is a modern fish shop where you’ll find high quality fish & shellfish and also really good sushi.
The restaurant has its own fish farms in the Ria Formosa. When you enter, the waitress takes you to the fresh fish stand; you select the one you want and they cook it for you. They have nearly everything that old traditional fish restaurants in Lisbon offer.
Their specialty is “Nigiri de Sardinha”. You’ll be amazed how such simple dish can be insanely delicious. Trick must be the ingredient!
A CEVICHERIA
Hot spot in Principe Real! Whenever we passed by, there was always a que outside of the restaurant, with people drinking Pisco Sour – one of their signature cocktails.
It’s a restaurant that combines Portuguese inspiration with Peruvian cuisine, created by Chef Kiko Martins. You have to try Ceviche Puro (which you’ll see in the photo); it’s made of white fish, sweet potato puree, onion, algae and tiger’s milk (ceviche broth). That doesn’t taste like anything that we’ve tried before, you’ll want to eat it all the time!
Bom Apetite!
Follow goodcityguides on Instagram to get more Lisbon tips!
https://instagram.com/p/BYjAHKfj-8c/
food photography by gurmekesifler
article and editing by goodcityguides
Lizbon’da İyi Yemek
Yemek sevenler için, Lizbon her zaman en kaliteli, en taze deniz ürünleri, iyi peynir ve lezzetli şarapları ile bir cennet olarak kabul ediliyor. Son yıllarda, yeni açılan mekanlar ve yeni nesil girişimci şefler ile Lizbon’da yemek daha da iyi bir noktaya geldi.
Bizim (ben & Uzcan) çoğunlukla iyi yemek için seyahat ediyoruz. Denediklerimiz arasından en iyi 5 Lizbon restoranını burada listeledim, en az 2 tanesini denemeden önce seyahatinizi sonlandırmayın:
Tapisco
Chef Henrique Sá Pessoa tarafından yaratılan Tapisco, Portekiz ve İspanyol mutfaklarını bir araya getiren enfes bir restoran. Bazı yemekler Portekiz ile aşılanmış Katalan mirasını temsil ediyor.
Ayrıca kokteyl menüsünü kaçıramamalısın! “Old Fashioned” ve “Principe”nin yanı sıra, menüde tapasla çok iyi giden vermut çeşitleri denenmeli.
Tapisco’daki kalabalık ortam, güler yüzlü ve misafirperver servis elemanları, uzun yemek masaları insanın içini sıcacık yapıyor.
Bairro do Avillez
Bir başka yetenekli şef restoranı. Girişimci şef José Avillez’in; şehrin bir çok noktasında bulunan farklı restoran, bar ve kafeleri mevcut.
Bairro do Avillez’de 5 farklı restoran bulunuyor: Merceria, Taberna, Pateo, Beco ve Cantina Peruana. Merceria, iyi peynir ve şarabıyla gurme bir şarküteri. Taberna, masanın etrafında sürpriz atıştırmalıklar bulunduruyor. Pateo’nun lezzetli taze deniz ürünleri var. Beco, eşsiz bir deneyim; güzel yemek eşliğinde tiyatro ve şovlara şahit oluyorsun. Yalnız önceden rezervasyon yaptırmalısın. Ve Cantina Peruana, Peru mutfağına adanmış bir mekan.
Biz Pateo’yu denedik; menüdeki dev kırmızı karides ve squidink paella hemen favorimiz oldu.
A TABERNA DA RUA DAS FLORES
Basit dokunuşlarla farklılaştırılmış tipik Portekiz yemekleri. Menüde 6-8 kadar yemek var ve her gün değişiyor. Günlük menü bile öğleden ile akşam yemeği arasında değişebilir. Ev şarabını mutlaka denemelisiniz. Kredi kartını kabul etmedikleri için yanınızda nakit bulundurmayı unutmayın.
SEE MEA
Bairro Alto’daki Sea Mea, yüksek kaliteli balık ve kabuklu deniz ürünleri ile gerçekten iyi suşi bulabileceğiniz modern bir balıkçı.
Restoranın Ria Formosa’da kendi balık çiftliği var. Girdiğinizde garson sizi taze balık standına götürüyor; siz istediğinizi seçiyorsunuz onlar da sizin için pişiriyorlar. Lizbon’daki eski geleneksel balık lokantalarında olan tüm ürünlere hatta daha fazlasına sahipler.
Uzmanlık alanları “Nigiri de Sardinha”. Böylesine sade bir yemeğin nasıl delice lezzetli olabileceğine şaşıracaksın.
CEVICHERIA
Principe Real’in en sıcak atmosferli noktası! Ne zaman önünden geçsek, restoranın önünde Pisco Sour (imza kokteyllerinden biri) içen insanlardan oluşan kuyruk vardı.
Şef Kiko Martins Peru mutfağı ile Portekiz esintilerini birleştirmiş Cevicheria’da. Ceviche Puro‘yu denemek zorundasınız; alabalık, tatlı patates püresi, soğan ve yosun var içinde. Daha önce denediğimiz hiçbir şeye benzemiyor, tadını asla unutamıyoruz.
Bom Apetite!
Daha fazla Lizbon ipucu için Instagram’da goodcityguides takip edin!
Great photos!
LikeLike
Thank you for this reviews! My soon to be husband and me are traveling to Lisboa in March as our honey. As we are also foodies, which restaurant do you suggest that is MUST see? ☺
LikeLike
Honeymoon* 😊
LikeLike
That’s a very hard question ☺ If I would select only one, I would suggest Cevicheria and have their signature dish. Apart from that, all in the list are my favourites ❤ have fun!
LikeLiked by 1 person